Előszó

 

Korábbi könyveimhez hasonlóan, ezúttal sem egy termékeny fantáziájú író kitalált, izgalmas vagy mesébe illő történeteivel találkozik a kedves olvasó, hanem egy krónikás valóság alapú leleteivel. Számomra az élet meglepetések, elgondolkodtató és gyakran igen tanulságos történések gazdag tárháza, ezért csak kiemelni, és megőrizni szeretnék néhány jellegzetes részletet a valóság végtelen kínálatából. Nem is a legmeglepőbbeket, hanem azokat, amelyek továbbgondolását a legfontosabbnak tartom.

A harmadik évezred elhozta a legújabb technikai forradalom, az informatika, a digitalizáció és a robotizáció átlagember által alig követhető, ésszel szinte felfoghatatlan fejlődését, amely jelenleg felülír minden mást az emberi életben. Megszabja, pontosabban: erőszakosan diktálja mindennapjaink tempóját, lényegesen magasabb fordulatszámon tartva azt, mint ami még megengedné, hogy napi kötelességeink szorításában is az intelligencia uralkodjon életünk felett, az értelmi és érzelmi egyensúly fenntartása érdekében.

Megteszünk, elvégzünk mindent, ami megélhetésünket biztosítja, de nem marad sem erőnk, sem időnk, sem figyelmünk az életünk ugyanolyan fajsúlyos részeinek, a spirituális intelligencia területeinek megőrzésére, életben tartására, táplálására, felpezsdítésére. Észrevétlenül csúszunk át a haszonelvűség és az igénytelenség korába, ami nagyjából azt jelenti, hogy lassan kivész belőlünk az empátia, az elköteleződés nemes eszmék iránt, és a szeretet mindent jó irányban tartó alapvetése, így – ha nem vigyázunk – belőlünk is csak a hétköznapok praktikus kelléke, egy lélektelen, de ügyes robot marad.

Ennek fájdalmas jeleivel van tele a közélet és következményesen a személyes életünk is. Hiába, hogy kétségtelenül növekszik a jólét, épül-szépül a technika csodái által egyenesen bámulatossá tett világ, ha közben eltűnik az életünkből minden, amitől nemcsak anyagi jólétben, fizikai, érzéki élvezetekben lehet részünk, hanem szellemileg és érzelmileg is töltődhetünk, gazdagodhatunk, épülhetünk.

Keresem azokat az erkölcsi gátakat, amelyek útját állhatnák a mindennapjainkban elszabadult gyűlölködésnek, közönségességnek, a hazugság végtelen, megtorlatlan szabadságának és mindennemű embertelenségnek. Keresem az utakat, amelyekről leszorulna a tisztességtelenség, mert teljes szélességében elfoglalná az értelem, a jóakarat, a tisztelet, az igazság, a becsület és a segítőkészség. Keresem a társakat, akikkel kart-karba öltve elindulnánk, s kiszorítanánk végre közös életünk színteréről ordas múltunk és ultraliberális jelenünk agresszív, gyakran lefizetett csoportjait, amelyek még mindig szennyezik a levegőt, mételyezik a gondolatot, alattomosan erjesztik a békétlenséget és terjesztik beteg elméleteiket.

A „Lelkek és arcok” kötet elbeszélései – a II. rész, korunk jellegzetes problémáit bemutató néhány írásától eltekintve – olyan emberekről szólnak, akik őrzik a felsorolt, egyre jobban hiányzó értékeket, minőségeket. Szeretettel adom közre a történeteiket, s a szándékot, amely erre késztet, ma úgy nevezik: mentés másként.

 

A Lelkek és Arcok Tartalomjegyzéke

Tartalom

 

Előszó                                                              6

  1. LELKEK ÉS ARCOK

 

Történet Álmosnak                                       9

Egy tucat esztendő Ürömön                     28

Apám                                                             42

Látlelet                                                           47

Z.Z.                                                                 75

Csillag a porban                                           86

Az én 56-om                                                   91

Kutyalélek (és gazdasors)                           96

Csillagfürt                                                       99

Egy zománcműves remekei                       109

Üzenetek a túlvilágról                                 114

Budavári ragyogás                                       127

Bácsi                                                               134

2.  KÖZÉLETI MORGOLÓDÁSAIM

A „mű”                                                               154

Igeidők                                                               162

Veszteséglista                                                    167

Hétköznapok „ecettel, chilivel”                      172

Még egyszer az anyaságról                              180

Kortörténet, avagy kórtörténet A-tól Z-ig    191

 

Vélemény, hozzászólás?