i

Egészen rövid leszek: a FIDESZ-KDNP óriási fölénnyel, 52 %-kal megnyerte a választást, és az eddigi 12 helyett, 13 képviselőt küldhet az Európa Parlamentbe. Második helyen a DK végzett 16%-os támogatással és 4 képviselőt küldhet ki. Harmadik lett a Momentum …. %-kal, 2 főt küldhet. Negyedik az MSZP 6 %-kal, 1 főt küldhet és ötödik a Jobbik …%-kal, 1 képviselőt állíthat. Az LMP nem jutott be, és még aznap este lemondott az elnöksége.

Ezzel az eredménnyel a FIDESZ-KDNP valószínűleg a tagállamok közül a legnagyobb támogatást, felhatalmazást kapta az ország lakóitól.A választáson Európa-szerte fölerősödtek a migráció ellenes erők, és csöppet sem irigylésre méltó a kormányunk azért a várhatóan óriási küzdelemért, ami ezután következik, s amelyhez csak sok-sok erőt és kitartást kívánhatok.

Mindezek ellenére egyáltalán nem vagyok sem elégedett, sem nyugodt. Amikor Simon János politológus azt mondta, jó lenne 35%-os részvétel, én azt mondtam, 45 %-kal lennék elégedett. Ezt majdnem el is értük, de annak az iszonyú erőfeszítésnek az ismeretében, amelyet a kormánypárt a kampányban véghez vitt, nagyon kevésnek tartom azt a kb. 3.700 millió főt, aki elment szavazni. Még mindig több, mint 4 millió magyart nem érdekelt sem az hazája, sem a saját és honfitársai, sem az utódai sorsa. Érthetetlen számomra ez a közöny, vagy felelőtlenség, mert itt nem az volt a kérdés, szeretik-e a kormánypártot, hanem arról, megmaradhatunk-e a saját kultúránkban, őrizhetjük-e nem mindennapi történelmünk emlékeit és erőt meríthetünk-e ezekből, ennek a páratlan nehézségekkel érkezett 21. századnak a túléléséhez.

Legalább ennyire nyugtalanítónak, sőt, elszomorítónak tartom, hogy a rendszerváltás utáni idők, politikailag, gazdaságilag és erkölcsileg legkártékonyabb politikusa, a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, ismét a második legnagyobb politikai erő vezetője lehet. Hogyan juthatnak emberek százezrei odáig, hogy elfelejtik mindazt a rettenetet, amit ez az ember művelt az országgal, és ismét bizalmat szavaztak neki? Gyanítom – és ez végképp elkeserítő – hogy a fiatalok jelentős részének fogalma sincs, se a múltunkról, sem a jelen lényegi problémáiról, ráadásul láthatóan komoly befolyásolás alatt állnak (valószínűleg anyagi tekintetben is). Mindezek a tények jelentősen csökkentik az örömöt, amit ezek nélkül éreznék a választás eredményét látva.

Vélemény, hozzászólás?